ELS ALACANTS: LES COMARQUES DEL NORD (I)

Per Antonio Adsuar Salutacions amics, En esta segona entrada del blog Alicantinismo.com vull continuar fixant les bases geogràfiques del territori alacantí. La província d’Alacant s’ha dividit tradicionalment (tot...

Per Antonio Adsuar

Salutacions amics,

En esta segona entrada del blog Alicantinismo.com vull continuar fixant les bases geogràfiques del territori alacantí. La província d’Alacant s’ha dividit tradicionalment (tot i que hi ha altres classificacions comarcals) en 9 comarques.

Hui parlaré breument de les comarques del nord, que van pasar a formar part del Regne de València en un primer moment, en la conquesta de Jaume I finalitzada el 1245. Són les 2 marines, l’alta i la baixa, l’Alcoià i el Comtat.

Vos recorde que la resta de l’actual província d’Alacant (la que queda al sur de la línea Biar-Busot) va ser inclosa a la Corona d’Aragó més tard, en 1296. Tot això ho explique al post «2 alicantes: montañas y palmeras» que vos recomane llegir.

El clima d’estes 4 comarques és més humit i fred que el de la resta de contrades d’Alacant. Començem per la parella Alcoià-Comtat. La capital de l’Alcoià té, com el seu nom indica, Alcoi com capital (59.000 hab. aproximadament), és una comarca prou industrial, destacant el tèxtil, els joguets, el calcer i la producció de paper. El comtat, amb cap a Cocentaina (11.000 hab. aproximadament), destaca per la seua agricultura de secà i per compartir lligams i indústries amb l’Alcoià.

Si ens aproximem a les 2 marines, que viuen separades per la serra de Bèrnia, observarem que la ciutat més important de la marina septentrional és Dènia (41.000 hab. aproximadament) mentre que la capital de la marina baixa és, per tradició, La Vila-Joiosa, però sens dubte la urbs més importat de fet és Benidorm (67.000 hab. aproximadament).

Les 4 comarques que hem esmentat breument formen part de les denominades «comarques centrals valencianes» amb antecedents de lligams històrics i de vida en comú com la governació de Xàtiva (segles XIII-XVII) o la província de Xátiva (S.XIX).

Mapa de les comarques centrals valencianes (CCV)

Tradicionalment estos territoris, per els motius històrics esmentats i per les dificultats en les comunicacions cap al Sud, han tingut una relació més fluida en la ciutat de València que en la ciutat d’Alacant. Tanmateix la creació de la província d’Alacant, on estaven inclosos des del 1833, i més recentment la millora dels transports en direcció Sud, han reforçat els lligans amb les terres alacantines més meridionals, especialment en el cas de la Marina baixa.

Com podem vore la diversitat i pluralitat del territori alacantí estàn ben representades per estes 4 comarques del nord, que, en la meua opinió, podríem jugar un important paper com a lligam entre els ciutadans de les províncies d’Alacant i València, ajudant a vertebrar millor la Comunitat Valenciana.

Un altre dia continuarem cap al Sud i l’oest, fins després!

Post escrit per Antonio Adsuar

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. APAA Responder

    Molt bò el 2n item al blog, segueix triumfant, noiet——!!